Banner jh2.jpg headerfoto3.jpg headerfoto6.jpg headerfoto_2019-3.jpg headerfoto_2019-4.jpg headerfoto_2019-5.jpg headerfoto_2019-6.jpg slide2.png
Juni 17 Algemeen

De nieuwe velden..

Op een drukbezochte bijeenkomst op woensdag 15 mei jongstleden heeft onze voorzitter Marcel Leijtens het hele verhaal verteld ten aanzien van de nieuwe velden die we in deze zomer krijgen. Mede door de goede vragen die gesteld werden is een zo compleet mogelijk verhaal verteld, waarbij de overwegingen die de club heeft gemaakt duidelijk werden geschetst en waarom de keuze is gemaakt zoals die er nu ligt. 

Om vooraan te beginnen, onze huidige velden zijn inmiddels zo'n 12 jaar oud en moeten daarom vervangen worden. Afgelopen winter zijn daarom als eerste zandvelden 2 en 4 vervangen, ook weer door zandvelden. In de komende zomer worden vervolgens de velden 1 en 3 vervangen. Momenteel zijn dat semi-watervelden, maar we stappen bij deze velden over naar zogenoemde dry-field velden. Deze dry-velden hebben de eigenschappen van een waterveld, zonder dat daar daadwerkelijk water voor nodig is. Dit is een nieuw type veld wat de afgelopen jaren ontwikkeld is door verschillende kunstgrasleveranciers. 

Dit type veld is het resultaat van een wens die een paar jaar geleden door zowel de internationale hockeybond FIH als de Nederlandse hockeybond KNHB is uitgesproken om de hockeysport duurzamer te maken. Daarbij is expliciet de wens uitgesproken om de velden minder afhankelijk te maken van gebruik van het spaarzame water wat er in de wereld is. 

Toch is een waterveld nog altijd het fijnste veld voor de hockeysport, zowel voor de clubs (i.v.m. onderhoud) als de spelers om op te spelen. Met de fijne kenmerken van een waterveld en de wens van de hockeybonden in het achterhoofd is dit type veld ontwikkeld. 

Waar een regulier zand-, semiwater- of waterveld uit losse sprietjes bestaan die op een mat zijn gestikt, bestaat dit veld uit stevige kunststof lusjes die samen de mat vormen (zie foto). Waar normaal water of zand nodig is om de sprieten omhoog te houden tijdens het spelen en lopen op het veld, zorgt de vorm en stevigheid er zelf voor dat de lusjes overeind blijven. Door de lusjes in grote dichtheid op elkaar te stikken is het gelukt om het veld dezelfde kenmerken te geven als een waterveld, maar dan zonder dat er water voor nodig is. Het resultaat is dat het veld nog steeds de snelheid heeft van een waterveld en toch geen water nodig heeft. Als je erop loopt voelt het alsof je op een tapijt loopt.

Recent mocht een kleine selectie van spelers uit diverse teams naar HC Mierlo om het nieuwe veld daar te testen. De spelers waren unaniem positief over het veld. Het heeft de snelheid van een waterveld, is niet heel erg stuiterig en het voelt echt alsof je op een tapijt loopt. Toen er getest werd had het net een klein uur daarvoor licht geregend, waardoor het veld een beetje vochtig was. Dat zorgde er helemaal voor dat het veld goed bespeelbaar was. Ook werd duidelijk dat een dergelijk veld veel langer water vasthoudt (en dus vochtig blijft) dan een normaal (semi)waterveld, wat de speeleigenschappen ten goede komt zonder dat het water eigenlijk nodig is. 

Inmiddels liggen er ongeveer 20 van deze velden bij diverse clubs over de hele wereld. Dat lijkt niet veel, maar heeft de fabrikant in de afgelopen jaren zelf al veel waardevolle kennis opgeleverd over het veld, waarvan wij uiteraard ook de vruchten zullen plukken. 
Daarnaast wordt de aanleg van deze type velden door diverse partijen als een innovatieproject gezien, waar wij ook weer diverse voordelen uit hebben kunnen halen. Speciaal willen we daarbij onze eigen Gemeente Best bedanken voor hun waardevolle en constructieve bijdrage bij de voorbereiding en realisatie van deze nieuwe velden. 

Zodra we dit seizoen klaar zijn met alle hockeyactiviteiten op onze velden, zullen de werkzaamheden begin juli starten. We gaan er dan vanuit dat we eind augustus of begin september de velden in gebruik kunnen nemen. Dit zal voor een deel afhangen van het weer omdat sommige werkzaamheden onder droge omstandigheden plaats moeten vinden.


P.s. om het hele duurzame plaatje compleet te maken: wist je dat onze club sinds een kleine maand alleen nog maar over LED-verlichting beschikt? Recent is namelijk alle verlichting vervangen door LED-verlichting, voor zover dat nog niet was. Ook hebben we het hele dak van het clubhuis vol liggen met zonnepanelen.


Nieuws afbeelding
 

Vandaag jarig

Eric Dijcks
Marcel Martens